maandag 9 oktober 2006


Jos gaat vandaag de steunvoeten metselen. In de loop van de week komt Van Loo-Peeters de kelder aanvullen en de kruipkelder uitgraven.

Mijn verwondering is groot wanneer ik op de werf aankom en Van Loo-Peeters daar aantref. Jos weet me te vertellen dat ze gevraagd hadden om reeds vandaag te komen, want de rest van de week was moeilijk. Vorige keer hebben we een weekje moeten wachten, nu zijn ze te vroeg. Bijna niet te geloven "te vroeg in den bouw". Zo gezegd zo gedaan.

Jos zijn mannen beginnen ijverig de steunvoeten te metselen. Met grote betonblokken gaat zoiets vlot en na het boren van enkele gaatjes in de kelder kunnen de steunvoeten met metalen staven verankerd worden in de kelder, zonder substantiele impact op de kelderconstructie. Op een klein uurtje zijn de vier gasten uit de put en kan er begonnen worden aan het uitgraven van de kelderruimte.

De uitgegraven grond wordt gebruikt om de put rond de kelder aan te vullen tot op kruipkelderdiepte. En zo wordt de berg grond achter op ons stuk grond eigenlijk niet groter. Het gaat echt een kruip-kelder worden. 80cm is echt niet veel, maar bon, als alles goed gaat moeten we er zelfs nooit zijn ... famous last words. Al snel is de kruipkelderdiepte bereikt en kunnen de funderingssleuven uitgetekend worden. Het is een heel puzzelwerkje om de heen en weer springende voorgevel af te tekenen, maar na enig hersenbrekend werk staan de funderingen al snel op hun plek getekend.

Bij het uittekenen ervan ontdekken we natuurlijk dat de kelder aan de voorzijde ongeveer 6cm meer naar rechts staat dan de achterzijde. Maar "dat regelen we wel". Geen zorgen bij de bouwers, betekent geen zorgen bij ons. Klokslag 4 uur zijn ze klaar met het uittekenen en om klokslag 4 uur en 1 minuut zijn ze weg. Nog een uurtje later zijn ook de sleuven uitgegraven en kan iedereen naar huis. Tegen het einde van de week zou dit allemaal vol beton moeten liggen, zodat de funderingen en de zuiveringslaag voor de kruipkelder klaar zijn om volgende week als basis te dienen van een hoop metselwerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten